PD1SRM Radioamateur station

Subtitle

Blog

Weer een update over het radioamateurstation

Posted by pd1srm on March 26, 2017 at 3:20 AM

Update van het amateurstation.

 

Het was weer een lange tijd gelede dat ik wat geschreven heb op mijn website. Het is weer zover dat ik wat schrijf, Dit maal over het amateurstation in het algemeen.

Antenne voor de 20 meter band. Dit is een zelf gemaakt vertical opgebouwd met koperen waterleiding pijp. Een deel van 1 meter geplaatst op een ronde schijf printplaat, die dubbelzijdig is en de onderkant als kopervlak waar de draden voor het grondvlak zijn aangesoldeerd. Op dit meter deel zit een koppeling met een twee meter lang deel van 15 mm dik pijp, boven dit deel is een koppeling gemaakt waar de top pijp van 2 meter lang 12 mm pijp zit.

 

Drie koperen draden gaan naar de grond. Een draad zit aan een meter lang aluminium profiel en de twee andere draden zitten aan koperen draden die als een soort spinneweb in de grond zijn ingegraven. Dit is een constructe die licht getuned moet worden maar verder goed werkt. De verste afstand is een psk31 QSO over 2913 kilometer (op 25 maart 2017).

 

Verder is er van uit de kamer waar ik met muziek bezig ben ook gekoppeld naar de shack. Via een ptt switch daar kan ik met de hoofdset die boven in de shack staat uitkomen. Dit is alleen mogelijk met de beperking dat ik daar niet de set kan bedienen, dus even QSY gaan betekent dat ik naar boven moet om de frequentie en dergelijke te verstellen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, het is tenslotte meer als luister mogelijkheid bedoeld. En om de computer audio van eventueel teamspeak te beluisteren. De computer mogelijkheden in de muziek kamer is te beperkt om daar teamspeak te draaien. In de toekomst word daar een computer geplaatst om dit op te lossen. Tot die tijd moet ik het maar zo doen.

 

Op het gebied van 70 centimeter ben ik langzaam toe aan het activeren van een breeedband FM zender. Eindelijk want het project ligt al jaren op de plank.

 

Tot zover weer een update van de activiteiten hier bij PD1SRM. Tot een volgende keer.


Categories: Blog Algemeen