PD1SRM Radioamateur station

Subtitle

Blog

In gebruik name van de nieuwe TX unit.

Posted by pd1srm on July 23, 2016 at 11:20 AM

 

Juli 2016 was het zover. Eindelijk een nieuwe TX unit. De oude koppeling tussen mengpaneel en de zenders, als mede de voetpedaal bediening van de PTT, had de kuren hetgeen uiteindelijk leidde tot volledig gebruik van de handmike. En het heruitzenden van de diverse opname's was niet langer mogelijk.

 

Ook was het nodig om een soort splitter te hebben om de audio naar diverse zenders te verdelen. Zodat het mogelijk moet worden om zowel op 70 en 2 tegelik te kunnen uitkomen. Handig om bij de wide-FM uitzendingen de frequentie te kunnen opvragen en dergelijke. De breedzender staat tenslotte in de hoek ver weg van de operator plaats.

 

Dus er was weer werk aan de winkel. Eerst maar eens een CAT kabeltje besteld van Yeasu. Deze is al voorzien van een plug en mooi met kleuren aangegeven aders zodat je eenvoudig kan zien welke ader voor wat dient. Met de bijgevoegde tabel. In de audio lijnen zo een galvanische scheiding komen met een gebalanceerde aansluiting op het mengpaneel. Geen brom dat door kan klinken.

 

De bekende voetpedaaltjes worden gebruikt om een relais aan sturen dat de ptt-lijn naar massa trekt om zo de zender in te schakelen. Met een LED op de voorkant van de TX-unit om aan te geven of ie staat te zenden.

 

Ook een callgever is voorzien. Deze kan met twee mogelijkheden werken. Een die om de vijf minuten de call weergeeft in morse. En een die op moment van indrukken druktoets de call weergeeft. Het audio gaat rechtstreeks naar een kanal op het mengpaneel. Waar het via de audioketen uiteindelijk op de zender beland.

 

Na een test uitzending waar bij het bulletin van PI4AA van juli 2016 werd uitgezonden werd de unit in gebruik genomen. Al de nodige verbindingen gemaakt met deze unit, alles werkt weer naar behoren.

 

Tot zover weer een relaas over mijn amateur station. Tot horens,

 

73,

 

PD1SRM.

 
Categories: Blog over VHF / UHF