PD1SRM Radioamateur station

Subtitle

Blog

Terugblik 2015

Posted by pd1srm on December 31, 2015 at 5:50 PM

Alweer oudjaar. Tijd om weer eens wat te schrijven voor mijn website. Even terugblikken op een jaar vol radio activiteiten. Al was dat niet altijd te merken op de banden. Want de hobby heeft ook nog zo iets als een beetje organisatie nodig.

 

Iets wat dit jaar aan gewerkt is. Een soort van administratie die bijhoud wat en waar wat te vinden is op de computer en het computer netwerk. Zodat het overzichtelijk blijft en er niets zoek raakt in de digitale hopen met informatie. Mooie verbindingen gemaakt met SSTV bijvoorbeeld worden als afbeelding opgeslagen. Een voorbeeld is de merdere keren dat het International Space Station met het daar aanwezige Amateurradio station uitzendingen verzorgde.

 

Ook al heb ik geen speciaal satelliet station, toch heb ik redelijke ontvangst mogelijkheden. Alleen wanneer het ISS bijna recht boven de antenne hangt tot net na het moment dat de antenne voorbij gevlogen is, is het te zien als een streepje ruis in het venster met het ontvangen videoframe. Of te wel foto.

 

Ook diverse sorteer actie's gedaan om zo meer de rommel van de dingen te scheiden die de moeite waard zijn om te bewaren. Zoals de doos met oude projecten. Hier was zo weinig in gekeken dat ik het meeste maar weg gekieperd heb.

 

Het antenne park is ook nog onderhande genomen. De dipool voor de hf banden hing op ongeveer 1,80 meter. Niet hoog dus en dat moest maar eens veranderen. Dus een zijde van de dipool naar 2,5 meter hoogte gebracht en de andere kant naar zo'n 3,5 tot 4 meter. Na dit verhogen weinig mee gedaan met HF maar die verbinding die gemaakt is liet zien dat het wel terdege een verbetering is.

 

Op VHF is er niks gebeurt wat techniek betreft. Moet nog eens naar de audio routing kijken om zonder veel werk aan de apparatuur toch wat meer mogelijkheden erbij te krijgen. Ik zit dan te denken aan het laten lopen van de audiolijnen via een patchbay. Zodat makkelijk een signaaltje even iets anders kan lopen. Zonder dat je de achterzijde van het apparatuur rek moet gaan verbouwen om dit opnieuw te bedraden.

 

UHF was dit jaar een teleurstelling. Ben bezige geweest met de B3Z zender. Had een schakelingtje gemaakt die de eindtrap zou moeten instellen op 50% vermogen maar dat werkte niet. In plaats daarven enkel wat gesmolten bedrading. Gelukkig is de rest heel gebleven zodat alleen maar nieuwe bedrading nodig is. Jammer maar helaas. Ook moet ik nog eens kijken naar een stukje software genaamd 'Stereotool' om in stereo te kunnen uit komen en een mogelijk RDS signaal op de zender te zetten. Voorlopig ligt dit dus weer stil.

 

Op ontvanger gebied moet er nog eens opnieuw de receiver afgesteld worden om zo stereo ontvangst mogelijk te maken. Verder nog eens het mobiele station opbouwen. Dit is momenteel buiten gebruik.

 

Heel wat geworden deze terugblik. Maar ja, je bent altijd bezig met iets nieuws. Of je hebt iets wat niet helemaal toppie is. En wat dus aan gepakt moet worden.

 

Voorlopig was het dit weer. Iedereen het beste toegewenst voor 2016, met veel QSO's en conditie's

 

73,

 

Sjaak

 

PD1SRM

Categories: Blog Algemeen