PD1SRM Radioamateur station

Subtitle

Blog


view:  full / summary

Eindelijk weer wat aan de site gfedaan.

Posted by pd1srm on October 5, 2019 at 2:50 AM

Goedemorgen,


Na lange tijd weer eens wat geschreven op de site. Hei is al meer als een jaar geleden dat ik hier wat op heb gezet. Dus dat werd eens tijd. Wat is er de afgelopen tijd gebeurd. Nogal veel. Om te beginnen de PC welke ik gebruik voor de HAM radio is geUpdate naar Windows 10. En alle software is er dus weer opnieuw op gezet. Het is allemaal bij het oude gebleven, alleen nu is ook MMSSTV werkend en word gebruikt voor SSTV op 144.500. De standaard frequentie voor de 2 meter band van deze mode. Natuurlijk kan ik via PI3DFT werken maar ik werk liever met een rechtstreeks QSO. 

Heb al eens gewerkt via PI3DFT. Werk leuk met deze repeater. Je bereik is groter, en kun je stations werken die je normaal niet hoord. Ben al eens in QSO geweest met een station dat met een vermogen zat van 3 Watt. En dan hoor ik hem normaal niet. Het is mogelijk om een QSO te maken via dit relais op de volgende manier:


1. Wacht tot de repeater in morse zijn call heeft uitgezonden. De ontvanger is dan gereed voor gebruik.

2. Geef een toon van 1750 Hertz gedurende 1 a 2 seconde.

3. En zend direct hier achteraan het SSTV frame wat je wil uitzenden.


Na je uitzending komt de repeater terug met hetgeen hij ontvangen heeft. Met onderaan een banner met de repeater indentificatie.


Zo dat was het weer voor deze keer. Volgende keer misschien wat over mijn arduiino projecten. Ben hier ook mee bezig. Ging niet zo goed in het begin daar ik een verkeerde library gebruikte waardoor het aansturen van een 16*2 LCD via I2C niet lukte. Maar dat is nu opgelost. En ben nu bezig om allerlei module's te testen en de software voor deze module's te doorgronden en in een soort van programma frame te zetten waardoor ze makkelijjk te gebruiken zijn. Goed dat komt misschien de volgende keer aan bod.


JOTA 2018

Posted by pd1srm on October 21, 2018 at 11:20 AM

Zo het is weer zover. Het weekend van de JOTA is weer aangebroken. Nu kun je van alles meten aan de apparatuur / antenne's maar het bereik van het amateurstation dat kan je niet. Zodoende is het voor mij het weekend om te bepalen hoe ik het doe voor wat ontvangst betreft. En dat ging dit jaar goed.

Na enkele minuten kreeg ik al een station uit Enschede binnen. PA6VLG/J, de Vaandrig Leggink Groep. Met een S1 kwam ie maar net binnen maar het audio was goed te nemen. Dus dat begon al goed. Het was de grey-zone die hier natuurlijk bij hielp. De temperatuur inversie kwam goed uit. En zorgde voor een afstands-record.

Het station werkte goed. Er was nog geen behoefte aan, maar kan nog wel een keer gebeuren dat we dat ook nog eens gebeurt. Met een commentaar op het rechterkanaal kan dit als een stereo kanaal opname mooi gedaan worden. Maar ja voor volgend jaar is dat dan.

Ttotaal 24 stations gehoord. Met als bijzonderheid dat elk jaar de scouting uit Prinsenbeek word gehoord maar dit jaar niet. Vond ik wel apart. Verder alle voor mij bekende signalen gehoord. En ook was het SSTV station PA4AGO/J weer QRV. Heb er een verbinding mee gemaakt. Er is door mij geen QSL kaart naar gedaan.

Wat QSL betreft doe ik nog steeds niet aan papieren kaarten. Misschien gaat dit in de toekomst nog veranderen. Maar voorlopig nog niet.

Zo tot zover weer eens een stukkie geschreven op de website. Hopelijk word het wat meer dat ik zal schrijven op de site. Maar het moet wel hobby blijven.


73,

PD1SRM

Weer een update over het radioamateurstation

Posted by pd1srm on March 26, 2017 at 3:20 AM

Update van het amateurstation.

 

Het was weer een lange tijd gelede dat ik wat geschreven heb op mijn website. Het is weer zover dat ik wat schrijf, Dit maal over het amateurstation in het algemeen.

Antenne voor de 20 meter band. Dit is een zelf gemaakt vertical opgebouwd met koperen waterleiding pijp. Een deel van 1 meter geplaatst op een ronde schijf printplaat, die dubbelzijdig is en de onderkant als kopervlak waar de draden voor het grondvlak zijn aangesoldeerd. Op dit meter deel zit een koppeling met een twee meter lang deel van 15 mm dik pijp, boven dit deel is een koppeling gemaakt waar de top pijp van 2 meter lang 12 mm pijp zit.

 

Drie koperen draden gaan naar de grond. Een draad zit aan een meter lang aluminium profiel en de twee andere draden zitten aan koperen draden die als een soort spinneweb in de grond zijn ingegraven. Dit is een constructe die licht getuned moet worden maar verder goed werkt. De verste afstand is een psk31 QSO over 2913 kilometer (op 25 maart 2017).

 

Verder is er van uit de kamer waar ik met muziek bezig ben ook gekoppeld naar de shack. Via een ptt switch daar kan ik met de hoofdset die boven in de shack staat uitkomen. Dit is alleen mogelijk met de beperking dat ik daar niet de set kan bedienen, dus even QSY gaan betekent dat ik naar boven moet om de frequentie en dergelijke te verstellen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, het is tenslotte meer als luister mogelijkheid bedoeld. En om de computer audio van eventueel teamspeak te beluisteren. De computer mogelijkheden in de muziek kamer is te beperkt om daar teamspeak te draaien. In de toekomst word daar een computer geplaatst om dit op te lossen. Tot die tijd moet ik het maar zo doen.

 

Op het gebied van 70 centimeter ben ik langzaam toe aan het activeren van een breeedband FM zender. Eindelijk want het project ligt al jaren op de plank.

 

Tot zover weer een update van de activiteiten hier bij PD1SRM. Tot een volgende keer.


In gebruik name van de nieuwe TX unit.

Posted by pd1srm on July 23, 2016 at 11:20 AM

 

Juli 2016 was het zover. Eindelijk een nieuwe TX unit. De oude koppeling tussen mengpaneel en de zenders, als mede de voetpedaal bediening van de PTT, had de kuren hetgeen uiteindelijk leidde tot volledig gebruik van de handmike. En het heruitzenden van de diverse opname's was niet langer mogelijk.

 

Ook was het nodig om een soort splitter te hebben om de audio naar diverse zenders te verdelen. Zodat het mogelijk moet worden om zowel op 70 en 2 tegelik te kunnen uitkomen. Handig om bij de wide-FM uitzendingen de frequentie te kunnen opvragen en dergelijke. De breedzender staat tenslotte in de hoek ver weg van de operator plaats.

 

Dus er was weer werk aan de winkel. Eerst maar eens een CAT kabeltje besteld van Yeasu. Deze is al voorzien van een plug en mooi met kleuren aangegeven aders zodat je eenvoudig kan zien welke ader voor wat dient. Met de bijgevoegde tabel. In de audio lijnen zo een galvanische scheiding komen met een gebalanceerde aansluiting op het mengpaneel. Geen brom dat door kan klinken.

 

De bekende voetpedaaltjes worden gebruikt om een relais aan sturen dat de ptt-lijn naar massa trekt om zo de zender in te schakelen. Met een LED op de voorkant van de TX-unit om aan te geven of ie staat te zenden.

 

Ook een callgever is voorzien. Deze kan met twee mogelijkheden werken. Een die om de vijf minuten de call weergeeft in morse. En een die op moment van indrukken druktoets de call weergeeft. Het audio gaat rechtstreeks naar een kanal op het mengpaneel. Waar het via de audioketen uiteindelijk op de zender beland.

 

Na een test uitzending waar bij het bulletin van PI4AA van juli 2016 werd uitgezonden werd de unit in gebruik genomen. Al de nodige verbindingen gemaakt met deze unit, alles werkt weer naar behoren.

 

Tot zover weer een relaas over mijn amateur station. Tot horens,

 

73,

 

PD1SRM.

 
Terugblik 2015

Posted by pd1srm on December 31, 2015 at 5:50 PM

Alweer oudjaar. Tijd om weer eens wat te schrijven voor mijn website. Even terugblikken op een jaar vol radio activiteiten. Al was dat niet altijd te merken op de banden. Want de hobby heeft ook nog zo iets als een beetje organisatie nodig.

 

Iets wat dit jaar aan gewerkt is. Een soort van administratie die bijhoud wat en waar wat te vinden is op de computer en het computer netwerk. Zodat het overzichtelijk blijft en er niets zoek raakt in de digitale hopen met informatie. Mooie verbindingen gemaakt met SSTV bijvoorbeeld worden als afbeelding opgeslagen. Een voorbeeld is de merdere keren dat het International Space Station met het daar aanwezige Amateurradio station uitzendingen verzorgde.

 

Ook al heb ik geen speciaal satelliet station, toch heb ik redelijke ontvangst mogelijkheden. Alleen wanneer het ISS bijna recht boven de antenne hangt tot net na het moment dat de antenne voorbij gevlogen is, is het te zien als een streepje ruis in het venster met het ontvangen videoframe. Of te wel foto.

 

Ook diverse sorteer actie's gedaan om zo meer de rommel van de dingen te scheiden die de moeite waard zijn om te bewaren. Zoals de doos met oude projecten. Hier was zo weinig in gekeken dat ik het meeste maar weg gekieperd heb.

 

Het antenne park is ook nog onderhande genomen. De dipool voor de hf banden hing op ongeveer 1,80 meter. Niet hoog dus en dat moest maar eens veranderen. Dus een zijde van de dipool naar 2,5 meter hoogte gebracht en de andere kant naar zo'n 3,5 tot 4 meter. Na dit verhogen weinig mee gedaan met HF maar die verbinding die gemaakt is liet zien dat het wel terdege een verbetering is.

 

Op VHF is er niks gebeurt wat techniek betreft. Moet nog eens naar de audio routing kijken om zonder veel werk aan de apparatuur toch wat meer mogelijkheden erbij te krijgen. Ik zit dan te denken aan het laten lopen van de audiolijnen via een patchbay. Zodat makkelijk een signaaltje even iets anders kan lopen. Zonder dat je de achterzijde van het apparatuur rek moet gaan verbouwen om dit opnieuw te bedraden.

 

UHF was dit jaar een teleurstelling. Ben bezige geweest met de B3Z zender. Had een schakelingtje gemaakt die de eindtrap zou moeten instellen op 50% vermogen maar dat werkte niet. In plaats daarven enkel wat gesmolten bedrading. Gelukkig is de rest heel gebleven zodat alleen maar nieuwe bedrading nodig is. Jammer maar helaas. Ook moet ik nog eens kijken naar een stukje software genaamd 'Stereotool' om in stereo te kunnen uit komen en een mogelijk RDS signaal op de zender te zetten. Voorlopig ligt dit dus weer stil.

 

Op ontvanger gebied moet er nog eens opnieuw de receiver afgesteld worden om zo stereo ontvangst mogelijk te maken. Verder nog eens het mobiele station opbouwen. Dit is momenteel buiten gebruik.

 

Heel wat geworden deze terugblik. Maar ja, je bent altijd bezig met iets nieuws. Of je hebt iets wat niet helemaal toppie is. En wat dus aan gepakt moet worden.

 

Voorlopig was het dit weer. Iedereen het beste toegewenst voor 2016, met veel QSO's en conditie's

 

73,

 

Sjaak

 

PD1SRM


Rss_feed